open.jpg - 142.13 Kb
Laatste Sinnertocht van het jaar
 
EENUM - Met zijn elven (of twaalf) zitten we vooraf eerst gezellig een bakkie te doen met iets lekkers erbij. Negen ligfietsers en Jolanda en George komen even buurten. Jolanda staat op het punt in tweeen te vallen zoals mijn collega’s dat noemen. Meefietsen is dus niet aan de orde. Na de koffie starten we met zeven velomobielen plus twee tweewielers. Anton en Gladys vinden het te mooi weer voor een fiets met een jasje. Robert is aanwezig met een Strada, Anne, Herman, Jaap, Erik en Siebe in de Mango en verder Willem in de WEB.
 
 

 

eemshaven.jpg - 98.30 Kbsorgsop1.jpg - 169.55 Kbsorgsop2.jpg - 155.40 Kb

 

Bij de start waren twaaf liggers aanwezig (eigenlijk 14 de laatste twee liggen wel veel maar het is mischien te veel van het goede om hen liggers te noemen), er was zelf iemand bij aanwezig die we niet inwerkelijkheid zagen, maar hij of zij was er wel. Met negen personen gingen we de tocht ondernemen. (wordt vervolgd) Siebe maakt het verslag Bedankt Siebe voor het verslag, we zijn weer heel wat wijzer geworden. Je noemt details op die ik niet kende en ik denk de meeste lezers niet.

De omstandigheden zijn goed te noemen. Wel frisjes maar zonder wind en veel zon is het ronduit aangenaam fietsweer. Achter de Middeleeuwse kerk langs verlaten we Eenum. Richting Leermens gaan we in de richting van de hoogste wierde van Groningen. Maar voor we er komen slaan we linksaf en via een boerenerf rijden we tussen een metershoge muur van kisten, het is oogsttijd, door naar Godlinze. Ook de wierde van Godlinze mijden we. Anne wil de tocht zo vlak mogelijk houden. Als we langs het huis van Klaas in Kolhol rijden bellen en toeteren we bijna allemaal. Klaas ziet ons vanachter het raam voorbij rijden.
 
Oosternieland is binnenkort het toneel van het eerste filmfestival op het Hogeland. Roadmovies zijn het thema en zelf hebben ze rond de N46 (Eemshavenweg) ook een documentairefilm gemaakt. Ik
ben ook gefilmd onlangs dus wellicht zit ik er ook in. Na Oosternieland passeren we Roodeschool in een uiterst rustig tempo. In de verte zien we de contouren van de veelbesproken energiecentrales in de Eemshaven. Achter Oosteinde langs rijden we via de Greedeweg in de richting van Oudeschip. Vernoemd naar een oud gestrand schip dat hier ooit is achtergebleven en dat nadien nog als woning, school en kroeg heeft gediend volgens de overlevering. Een afslag te vroeg rijden we door de stille straten van Oudeschip. Van de zomer was hier nog een klassiek concert te beluisteren ‘Eroica’, de derde symfonie van Ludwig van Beethoven. Dit vond plaats in een boerenschuur tussen de tractoren en de landbouwmachines. Eens iets anders dan de luxe stoelen in de Oosterpoort.
 
Al spoedig verlaten we 'Energy Vally', naast de vier energiecentrales (als ze uitgebouwd zijn) vinden we hier ook nog honderden windmolens. Via Valom, dat zijn naam ontleend aan het feit dat hier ooit een huis is omgevallen, rijden we de Noordpolder binnen. Deze polder gelegen achter Usquert bestaat dit jaar tweehonderd jaar. In 1805 heeft Napoleon nog opdracht gegeven tot aanleg er van. Zes jaar later was de klus geklaard. Een oud sluisje is nog een overblijfsel uit deze Franse tijd, maar wij slaan eerder af. Na ruim veertig kilometer is de hoogste tijd voor een koffiestop. Als de appeltaart op is wil Jaap een broodje paling zonder slagroom. Maar de leverancier is nog niet geweest. Het is prettig vertoeven op het zonovergoten terras van Visrestaurant 't Gemeentehuis. Na de koffie gaat de trip verder in de richting van Kantens over het nieuwe fietspad. Jaap en Robert gaan vanaf hier weer op huis aan. De Drenthen hebben nog een hele rit te gaan. Over de nieuwe Klinkenborghbrug, ik mis het geklapper van de planken van de oude brug, gaat het verder in de richting van Eppenhuizen. Geen idee waar die naam vandaag komt. Het fietspad wordt weer eens misbruikt als parkeerterrein voor bezoekers van een naastliggende boerderij. Anne maakt zich er erg kwaad om. Na Garsthuizen ben ik rest kwijt, ik rij nog terug maar zie ze niet meer en ga op huis aan.
 
Via de Dijkumerweg bereiken de overgebleven liggers weer hun startplek, alwaar de soep hun goed smaakt.
 

Siebesieb.jpg - 19.88 Kb